اتمسفر مریخ غنی از اکسیژن بوده است

کنجکاوی در دهانه آتشفشانی گله
JPL-Caltech/MSSS/NASA
کنجکاوی در دهانه آتشفشانی گله JPL-Caltech/MSSS/NASA دانش آگاهی پلی به سوی دانایی
اولین شواهد مستقیم از جو غنی از اکسیژن در مریخ باستان سنگ های روی مریخ بهترین سرنخ هایی هستند که نشان می دهد یک بار اتمسفری سرشار از اکسیژن در این سیاره وجود داشته است.

سروش سارابی: وجود آب و اکسیژن و سایر مستندات در باره مریخ این ظن را تقویت می کند که

 امکان وجود حیات هوشمند باستانی بر روی مریخ وجود داشته است و شاید بعد از اتفاقاتی که منجر  به

 رقیق شدن جو مریخ شده مجبور  به ترک سیاره سرخ شده اند و یا شاید هم خود را با شرایط جدید هماهنگ کرده باشند...


سمیرا مهدوی: اولین شواهد مستقیم از جو غنی از اکسیژن در مریخ باستان

سنگ های روی مریخ بهترین سرنخ هایی هستند که  نشان می دهد یک بار اتمسفری سرشار از اکسیژن در این سیاره وجود داشته است.

لقب سیاره ی قرمز به مریخ به سبب فراوانی اکسید آهن بر روی سطح آن، که به عبارتی زنگ آهن شناخته می شود، می باشد. اما حس کنجکاوی مریخ نورد ناسا موجب شد تا علاوه بر این آهن، اکنون مقدار قابل توجهی اکسید منگنز در سنگ های دهانه ی آتش فشان Gale   مریخ پیدا شود.

اگنس کازین موسس مرکز تحقیقات در مرکز نجوم و سیاره در تولوز، فرانسه، در نشست اتحادیه ژئوفیزیک اروپا در وین، اتریش که در اوایل این هفته برگزار شد، گفت: ما در سه درصد از سنگ ها مقدار زیادی اکسید منگنز یافتیم. که نیازمند آب فراوان و شرایط قوی اکسید کنندگی است، به طوری که ممکن است اتمسفر و فضای مریخ بیشتر از حد تصور ما شامل اکسیژن باشد.

95 درصد از اتمسفر فعلی مریخ حاوی دی اکسید کربن و تنها مقدار کمی اکسیژن است. با این اوصاف بسیاری از محققان استدلال کرده اند که برای یکبار اتمسفر مریخ باید سرشار از اکسیژن بوده باشد. این تازه ترین ادعای تیم Curiosity بر اساس شواهد مستقیم تا به امروز است.

مریخ نوردان اکسید منگنز را با کمک ChemCam ، ( وسیله ای که توسط لیزر سنگ هارا خرد میکند و از ابر گرد مانند ، مواد شیمیایی و معدنی را تجزیه و تحلیل می کند) بدست میاورند. محققان هنوز نمی دانند سن دقیق اکسید منگنز را مشخص کنند، اما امیدوارند در آینده از داده های مریخ نوردان این کار را انجام دهند.

کازین میگوید: جریان مایع با محلول اکسیژن در آن ممکن است در شکل گیری اکسید منگنز نقش ایفا کرده باشد. زیرا بسیاری از ذخایر اکسید منگنز در نزدیکی محل دریاچه ای که یکبار در نزدیکی دهانه آتش فشان بوده، وجود داشته است. او میگوید: این یک امکان حقیقی است که اکسیژن در جو و احتمالا آب قابل دسترس برای انجام عمل اکسید کنندگی، وجود داشته است.

Damien Loizeau از دانشگاه لیون فرانسه میگوید: اگر اکسیژن بیشتر از حد مجاز وجود داشت ، شاید چیز خوبی برای زندگی نبود. در زمین، اکسیداسیون، مولکول های بیولوژیکی(زیستی) را میشکند. وجود اکسیژن روی زمین به ارگانیسم موجوداتی که آنرا پدید آورده اند گره خورده بود ولی برای همسایگان آن ها فاجعه،بشمار میرفت.
او میگوید، همانطور که میدانیم O2 برای زندگی بد است، و نیز میدانیم که در طول زندگی میزان  زیادی O2 تولید میکنیم.

منابع: